Windmakerz verkoopt wind, en daar is nu veel vraag naar

HOOGSTRATEN – “De zon schijnt en daar komen de aanvragen weer”, lacht Alan Meesschaert. Samen met Pieter Backx richtte hij in 2021 Windmakerz op. Het bedrijf verhuurt en verkoopt ventilatoren. “Het was niet onze insteek, maar corona heeft de vraag naar goede ventilatie enorm doen toenemen.”

Leestijd: min.
windmakerz-verkoopt-wind-en-daar-is-nu-veel-vraag-naar.jpg

Alan Meesschaert is een fanatieke cross-fitbeoefenaar. Hij heeft zijn eigen gym thuis, maar de temperatuur loopt er in de zomer op. Dat bracht hem op het idee om een ventilatiesysteem op de markt te brengen. “Ik had er gevonden op Amerikaanse sites, maar die waren erg duur. Zouden we die niet zelf kunnen maken?”

Samen met Pieter Backx zocht en vond Alan de fabrikanten die de onderdelen voor zo’n ventilatiesystemen kunnen leveren. Zij monteren ze in een loods in Hoogstraten. “Onze ventilatiesystemen zijn veel goedkoper dan airco”, weet Pieter Backx. “Bovendien werkt een airco wel goed wanneer je de warmte voor bent, maar is het heel wat minder efficiënt als de ruimte al warm is. Als je onze ventilator opzet, daalt de temperatuur meteen zo’n graad of vijf én komt er meer zuurstof in de ruimte.”

Alan en Pieter zagen vooral toepassingen in sportcentra en op evenementen. Daarom bieden ze hun ventilatoren niet alleen te koop aan, maar kan je ze ook huren. “Maar dankzij corona zijn ook andere toepassingen plots interessant. Vorige zomer huurde het atheneum van Deurne bij ons vijf ventilatoren die de lokalen waar leerlingen examens deden, ventileerden.”

Maximum 43 decibel

Windmakerz startte met één type, maar heeft ondertussen ventilatoren voor verschillend gebruik in het gamma. “Onze Original heeft een diameter van 2 meter en verplaatst 1.250 kubieke meter lucht per minuut, met een gevoelsbereik tot wel 36 meter met een motor van 0,55 kW op piekverbruik”, legt Alan uit. “De ventilator hoeft dus niet op een hoog toerental te draaien en dat is energie-efficiënt. Het verbruik kost tot tachtig keer minder dan dat van een airco. De ventilator is fluisterstil. Het geluidsniveau is maximum 43 decibel.”

Voor kleinere ruimtes is er nu ook een ventilator met een diameter van 160 cm. De Original staat op wielen en kan dus worden verplaatst, maar Pieter en Alan ontwikkelden ook een ventilator die kan worden opgehangen. “Die is interessant voor bedrijfshallen of in manèges.”

Bedrijfsgebouwen en evenementen

“Het is een supergoed product. Nu moeten we enkel de mensen nog overtuigen dat ze zoiets nodig hebben”, lacht Alan. In de winter was er weinig vraag naar de ventilatoren, maar nu de temperaturen langzaam stijgen, komen de aanvragen weer binnen. “De zomer moet loeiheet worden. Maar we willen klanten overtuigen dat het ook in de winter een interessant product kan zijn. In veel bedrijfsgebouwen en in tenten bij evenementen hangen verwarmingstoestellen die de warme lucht naar boven blazen en dus eigenlijk vooral het plafond verwarmen. Met onze ventilatoren kan die warme lucht beter worden verdeeld in de hele ruimte.”

Ventilator voor trouwfeest

De ideeën blijven opborrelen. Zopas bouwden Alan en Pieter een horizontale ventilator die op een groot festival boven de eetplaats of de ligbedden kan draaien en een verkoelend briesje produceert. “Pieter is van opleiding schrijnwerker. Hij kan er aangepaste meubels onder maken als de klant dat wil. We denken ook aan de productie van een wit of een gouden exemplaar, die meer geschikt is voor bijvoorbeeld een trouwfeest in een tent.”

Binnenkort verkoelen de ventilatoren van Windmakerz een crossfit event en een boksgala, maar in januari plaatsten Alan en Pieter er ook een in een voedingfabriek. “Een fietsenmaker die een hele moderne winkel met veel glas heeft, klaagde elke avond over extreme vermoeidheid. Tot hij bij ons zo’n ventilator kocht. Die man is heel tevreden. Sportbeoefenaars ook, want in de fitness die onze ventilator heeft geplaatst, ruikt het niet langer naar zweet.”

Huren of kopen

Niet iedereen is meteen overtuigd van het product. Daarom verkoopt Windmakerz niet alleen, maar kan je de ventilatoren ook huren of leasen. “We doen alles in eigen beheer, dus de voorraad is beperkt vanwege het productieproces. Maar we kunnen voorlopig toch binnen de week leveren. En tegen de zomer zorgen we ervoor dat er constant tien ventilatoren klaar staan voor gebruik.”

foto28-12-20222118292.jpg
Vragen? Interesse? Heb je het warm?

Alan & Ian staan alvast voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je een oplossing op maat aan te bieden.

Bestel een ventilator